1 Ocak 2016 tarihi öncesinde alınmış olan ve artık eski tip olarak adlandırılan ehliyetler/sürücü belgeleri 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni çipli ehliyetler ile değiştirilmeye başladı. İşte soru cevaplar ile yeni çipli ehliyet değişimi:
Soru: Sürücü belgesi için nasıl nereden başvurabilirim?
Cevap: Gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra randevu sisteminden başvuru yaparak herhangi bir trafik tescil kuruluşundan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sürücü belgesi randevu sistemi üzerinden giriş yaparken mutlaka bir e-mail adresinin ve cep telefonu numarasının bulunması gerekiyor. Giriş yapılan formda istenen bilgiler eksik veya yanlış girildiğinde başvurunun iptal edileceği dikkate alınmalı.
Soru: Başvuru yaparken nasıl bir fotoğraf ibraz etmem gerekir?
Cevap: Başvuruda istenen 2 fotoğrafın 5×6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik özellikte vesikalıklar olması gerekiyor.
Soru: Başvuru ne kadar sürüyor? Soru: Sürücü belgemi nasıl nereden teslim alacağım? Soru: Sürücü belgemi teslim alırken herhangi bir ücret ödeyecek miyim? Soru: Sürücü belgem kaç gün sonra teslim edilir? Soru: Sürücü belgemi benim yerime bir yakınım teslim alabilir mi? Soru: Sürücü belgemi kaybettiğimde ne yapmalıyım? Soru: Sürücü belgemin geçerlilik süresi ne kadar? Soru: Şuan sahip olduğum eski ehliyetim ne kadar süre geçerli? Soru: Sürücü belgemi yenileme işlemi esnasında yeniden sağlık raporu almak zorunda mıyım? En Yeni Motosiklet Modelleri İçin Tıklayın!
Cevap: Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dakika içinde tamamlanıyor. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilerek kişiselleştirme (baskı/yazım) sırasına giriyor.
Cevap: Herhangi bir trafik kuruluşuna yapacağınız müracaat sonrasında sürücü belgeniz düzenlenerek müracaatta beyan ettiğiniz adresinize posta ile gönderilecek.
Cevap: PTT tarafından adrese gönderilen sürücü belgeleri için herhangi bir ücret ödenmiyor.
Cevap: Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenerek başvuru yapan kişiye veriliyor. Kişi 15 gün boyunca bu belge ile araç kullanabiliyor. Bu 15 gün içerisinde de asıl sürücü belgesi başvuru esnasında beyan edilen adrese teslim ediliyor.
Cevap: Sürücü belgesinin, sürücü belgesi müracaat formunda kimlik bilgileri belirtilen kişi tarafından teslim alınması gerekiyor.
Cevap: Kaybettiğinizi bildirdiğiniz sürücü belgenizin başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve bilgisayar kayıtlarına zayi kaydının girilmesini teminen en yakın trafik tescil kuruluşuna müracaat etmeniz ve bu hususta yazılı beyanınızın alınmasına müteakip, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelini (vakıf payı) ödemek suretiyle zayi ettiğiniz sürücü belgenizi yeniden çıkartmalısınız. Kayıp olan sürücü belgeniz için ayrıca kayıp ilanı verilmesi gerekmiyor.
Cevap: M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.
Cevap: Mevcut olan eski tip sürücü belgesi 31/12/2020 tarihine kadar geçerli. Ancak 01/01/2016 tarihinden itibaren 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirilmesi gerekiyor.
Cevap: Evet. Sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında “sürücü olur” sağlık raporu alınması zorunludur.
Dikkat: www.MotoEtkinlik.com adresinde yayınlanan yazınların telif hakları MotoEtkinlik.com’a aittir! Bu yazınların izinsiz ve kaynak: www.motoetkinlik.com şeklinde belirtilmeden kullanılması yasaktır!
Yarış Dünyasından Son Haberler için Tıklayın!