Şasisiz motosiklet olur mu hiç… ama ya varsa? İşte şasi görevi yapan motor bloğu teknolojisi.
Honda Motor Co. motosiklet endüstrisinin amiral gemisi ve lokomotifi unvanına sahip olduğunu zaman zaman bizlere yaptıkları yeniliklerle hatırlatmakta. Geçtiğimiz günlerde, Ducati’de ki gibi çok devrimci olan şasisiz motosiklet projesi ile ilgili internet sitesinde bir takım yayımlar gerçekleşti. Ancak, Honda kendi şasisiz konseptini, borgo panigale’ den 3 yıl önce geliştirmişti.
Honda Motor Co.’nun deposunda yıllar öncesinden geliştirilmiş ama hiç kullanılmamış binlerce patentli parça bulunmaktadır. Şimdi onların kullanılma zamanı yavaş yavaş gelmekte. Honda’nın üretmeyi planladığı V4 tipli yeni superbike hakkında ortaya çıkan dedikodular ve duyumlar bunu özellikle daha heyecanlı ve ilginç kılmakta. Tokyo’lu mühendislerin 2006 yılında hazırladıkları bu tip şasi özellikle V4 motor için tasarlanmıştı.
Patent 7 yıllık olmasına rağmen, daha önce Honda’nın hiç bir projesinde kullanılmadı. Konsept, Kinosite ve Sadatake isimli iki Japon mühendise ait olup, 24 Ocak 2007 tarihli US7621363 patent numarasına sahip. İşin ilginç yanı, Japon mühendisler patent harçlarını resmi olarak 8 Mart 2013 yılında almış bulunuyorlar. Bu bilgi Google’ un patentler hakkında ki bilgi bankası verileri ile doğrulanmaktadır. Bunun ne anlam ifade ettiğinin yorumunu uzmanlarına bırakalım.

GP Design’in tanınmış 90 dereceli (RC211V modelinde olduğu gibi) alçak karterli, şasiye üç noktadan bağlı V5 motoru göze çarpıyor. Daha doğrusu yarım şasiye. Honda’da, Ducati’den farklı olarak, tek bir blok halinde motoru birleştiren monokok bulunmuyor. Ducati’de ki monokok, aynı anda, hem hava giriş sistem elementi görevini yerine getirip, hemde elektroniğin yerleştirildiği bir alan olma özelliğine sahip. Bu sistemde şasi mevcut, fakat bütün değil, fiziki olarak iki parçaya bölünmüş şekilde. Motor, taşıyıcı (destek) yapının parçası olarak görev yapmaktadır.

Şasinin, motosikletin ön aksamını kapsayan kısmı (ayrı element) ve alüminyum yarı diagonal, silindir bloğu ile motora üç noktadan monte edilmektedir. Maşanın ve sele altı yapının birleştiği arka kısım ana bloğa iki noktadan bağlanmaktadır. Bununla beraber, arka süspansiyon motor ile direk bir kontağa sahip değil.