
2014 MotoGP Şampiyonası’nda kurallar yeniden revize edildi! Fabrika, Açık ve Fabrika 2 sınıfı tanımlamaları değişti.
Fabrika Takımları
Yılan hikayesine dönen 2014 MotoGP kuralları yeniden revize edildi. Yamaha ve Honda’nın fabrika takımları 20 litre yakıt ve 5 motor sınırlamasının yanı sıra en yumuşak lastik seçeneğinden mahrum şekilde 2014 sezonunda şampiyonluğa oynayacak. Motorlarını sezon içinde geliştirme şansları da yok. Takımlar sadece şasi, süspansiyon ve elektronik ayarlarla oynayabiliyor. Takımlar kendi elektronik beyinleri ile mücadele ediyor.

Açık sınıfta (Open Class)
Bu sınıfta 24 litre yakıt kullanılabiliyor. Sezon boyunca 12 motor değiştirme imkanı ve yol tutuşunu biraz daha arttırarak bu sayede tur derecelerinin iyileşmesine olanak veren en yumuşak hamurlu lastiklerin kullanılmasına izin var. Motor geliştirmelere açık. Tek sınırlama Elektronik beyinlerin MotoGP organizatörü Dorna tarafından tedarik ediliyor oluşu.


Fabrika 2 Takımları
İşte burada bir durmak gerekiyor. Başlıkta çoğul vurgudaki takımları kelimesini kullandığıma bakmayın. Bu sınıf esasen sadece Ducati için açılmış ayrıcalıklı bir fabrika takımı sınıfıydı. Öncelikle bu sınıf son reglament ile ortadan kaldırıldı. “E Ducati’ye ne oldu” sorusu hemen akıllara geliyor tabi. Açıkçası Dorna’da görünmez bir el Ducati’ye yardım etmeye devam ediyor. Ducati Fabrika Takımı sınıfına terfi ettirildi. Ancak Açık sınıf kategorisi takımları gibi 5 yerine 12 motor, 20 litre yerine 24 litre yakıt ve en yumuşak hamurlu lastiği kullanma hakkı var. Bu arada Ducati Dorna’nın elektronik ECU’suna da talim etmek zorunda değil! Böylece sezon boyunca da motoru geliştirebilme şansları olacak. Evet evet Ducati baya bildiğin kayrılıyor. Bütün bu yapılanlar İtalyan Takımı’nın MotoGP’de yarış kazanabilmesi için. Ayrıca bu sayede yeni takımlara da GP’de yer açıp başarı ihtimalleri güçlendirilmiş oluyor. Tabi neticede hedef Açık sınıf takımları da dahil herkesin mücadeleci olup kürsü savaşı vermesi, yarışların daha heyecanlı geçerek Dorna’nın kasasını daha iyi doldurabilmesi için.

Tabi bu iş milyon dolarları AR-GE’ye gömen Fabrika Takımlarının hoşuna gitmiyor. Dorna oluşabilecek Fabrika Takımı mağduriyetini de ilginç bir dizi kural ile en aza indirmeyi hedeflemiş. O da şöyle ki ilgili kuralla “Bu ekstra güçleri bir önceki sezonda yarış kazanamayan tüm Fabrika Takımlarına veriyoruz” deniyor. Peki 3 Fabrika takımı arasından *kuru pistte yarış kazanamayan kim var: sadece Ducati!
Dorna baktı Honda ve Yamaha bu işi de beğenmedi son olarak şöyle bir kural daha çıkardı:
1: Ekstra olanaklarla rekabetçiliği güçlendirilmiş takım sezon içerisinde kuru pistte 1 birincilik, 2 ikincilik ya da 3 kere üçüncülük kürsüsüne çıkarsa yakıt kullanma hakkı 24 litreden 22 litreye düşürülecek. Takım kalan sezon boyunca 22 litre ile yarışacak.
2: Takım 3 kez kuru pistte yarış kazanırsa yumuşak arka lastik haklarını da kaybedecek.

İlginç bir eşitlik. Daha doğrusu eşit olmayan bir eşitlik durumu. Daha düzgün nasıl söylenir valla ben de bilemedim… Şuan bunu sadece Ducati için yapılmış bir “güzellik” gibi düşünüyoruz fakat Suzuki’nin de eli kulağında. Japonlar 2014 sezonunda wildcard ile bazı yarışlara katılabilirler, GP kategorisine kesin dönüş ise 2015 olarak görülüyor. Suzuki 2015 yılında yarışmaya başlarsa şuan Ducat’ye tanınan haklardan da yararlanabilecek. Tabi o zamana kadar bu köprünün altından çok su akar o da ayrı.
2015 yılında Fabrika Takımları kendi ECU‘larını kullanabilirken 2016 yılında tüm takımlar Dorna’nın tedarik ettiği ECU ile yarışmaya başlayacak.
*Neden Kuru Pist?
Yağmur yağdığında motosikletler arası farklılık yok olup pilotların yetenekleri daha fazla ön plana çıkıyor. Deyim yerindeyse bazı yarışçılar kelle koltuk gazlayıp ıslak pistte daha temkinli giden ve sezon şampiyonluğunu hedefleyen fabrika takımı pilotlarını geçebiliyorlar. Bu nedenle MotoGP kurallarında motor farklılıklarının daha fazla ortaya çıktığı kuru pist şartları referans alınıyor.
Motoetkinlik.com’da yer alan tüm makalelerin telif hakları MotoEtkinlik.com’a aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılmaları yasaktır!