Yamaha MT-125’i İspanya’nın Barcelona şehrinde test ettik.
Yazı: Ahmet Köseoğlu, Fotoğraf: Yamaha
Yamaha MT-125: Bu ufaklık pek de “ufak” değil!
Japon motosiklet devi Yamaha MT serisi ile muazzam bir başarı yakaladı. An itibariyle Mt-07 ve MT-09 modelleri tüm dünyada yok satıyor. Yamaha kuşkusuz MT serisinin bu başarısını motosiklete başlangıç seviyesindeki modellerle de yakalayarak yeni müşteriler edinmek hedefinde. Bu hedef doğrultusunda ortaya çıkan ilk model 125 cc kategorisinin en yeni üyesi Yamaha MT-125 oldu. MotoEtkinlik.com olarak İspanya’nın Barcelona şehrinde gerçekleştirilen Yamaha MT-125 dünya lansmanına katıldık. Prezantasyonda Mt-125’in üzerindeki örtü kaldırıldığında edindiğimiz ilk izlenim şu oldu: bu ufaklık pek de ufak değil!
Karanlık Tarafa İlk Adım
Yamaha, Karanlık Taraf (Dark Side) olarak tanıttığı MT serisinin en küçük üyesi olan MT-125 modelini serinin abileri MT-07 ve MT-09 ebatlarında tasarlamış. Fakat bahsettiğim şey şişirilmiş balon bir tasarım değil. Tam tersine MT-125 büyük motosiklet özelliklerinde 125 cc motorlu bir model olmuş. Üstelik sadece 138 kg ıslak ağırlığı sayesinde motosikletin performansı da beklenenin üzerinde.

MT-125’in görünümünde en dikkat çekici özellikleri Street fighter çizgilerindeki naked tasarımın Yamaha patentli deltabox şasiye, arkaya doğru uzanan iki demir çubuk yerine kafa patlatılmış ve Yamaha’nın GP motosikleti YZF-M1’inkine benzer arka maşa tasarımına ve 41 mm çapındaki Upside-down (USD) ters çatallara sahip olması. Kaslı deposu ve alt taraftaki motor kapaklarının yanı sıra Y şekilli 6 kollu alaşım jantlarla MT-125 oldukça şık bir görünüme sahip. Ön lastik 100/80‐17 arka lastik ise 130/70‐17 ebatlarında. Önde 292 mm’lik tek disk, arkada ise 230 mm’lik tek disk fren uygun görülmüş. Stop farı LED ışıklandırmalı ve ön far çerçevesinde de yine LED gündüz ışıklandırmaları mevcut. MT-125’in birçok büyük abisine kök söktürecek LCD göstergesinde vites atma zamanını işaret eden ışıklı devir göstergesinin yanı sıra saat, motor sıcaklığı, hız, ortalama hız, yakıt durumu, anlık yakıt sarfiyatı, ortalama yakıt sarfiyatı gibi birçok bilgiye erişebiliyorsunuz.

Yeni Daha Güçlü Daha Ekonomik Motor!
810 mm’lik sele yüksekliği ve daha dik oturuş pozisyonu haricinde MT-125, Yamaha YZF-R125 ile aynı teknik özellikleri paylaşıyor. 124.7 cc hacmindeki tek silindirli sıvı soğutmalı 4-zamanlı SOHC (Single overhead camshaft – Üstten tek eksantrikli) 4-valf motor 15 bg gücünde. Yamaha’nın bir önceki 125 cc motorundan 70 farklı parçayla ayrılan yeni motorun alt ve orta devirleri selefine nazaran daha torklu. Motorun maksimum tork değeri ise 12.4 Nm. Tamamen yenilenen parçaların arasında olan yeni enjeksiyon sistemi sayesinde Yamaha MT-125 100 km’de sadece 2.2 litre benzin harcıyor. Bu 11.5 litrelik depoyla 500 km civarı bir menzil anlamına geliyor. Performansıyla karşılaştırıldığında şaka gibi bu hesap bile aslında MT-125 sahibi olmak için yeterli bir neden. Hazır Performans demişken şu Barcelona testine geçelim…
İspanyol Asfaltı Ve Yamaha-MT125
MT-125’in selesine oturunca 500-600 cc’lik bir motosikletin üzerindeymiş gibi hissediyorsunuz. Motor göz doldururken tüm yükünüzü seleye verdiğinizde amortisörler yığılıp çökmüyor. Dar alan manevralarında hafif oluşu sayesinde benzer boyutlardaki ağır emsallerinden çok daha kolay manevra yapabiliyor motosikleti istediğiniz gibi yönlendirebiliyorsunuz. MT-125’te benim en çok hoşuma giden özelliklerden biri bu oldu. Şehir içi sürüşlerde 25 derecelik kaster açısı sayesinde araçların arasından rahatça manevra yaparak en önlere sıyrıldık. Dik oturuşu ve geniş gidonu ile şehir içinde MT-125’i kullanmak çok kolay. Biraz da alıştıktan sonra bu rahat ve keyifli sürüş oyun oynama haline dönüştü.
Rodaj mı; Gazla Gitsin!
Barselona şehir merkezinde bol keseden serpilmiş trafik ışıkları nedeniyle fazlaca dur-kalk sonrasında çevre yolu bağlantılarındaki tepelerde değişken dereceli hızlı ve keskin virajlarda MT-125’in kabiliyetlerini test etme imkânımız oldu. Çevre yoluna çıkınca İtalyan meslektaşlarımla yarışırcasına MT-125’in gaz kolunu sonuna kadar çevirip vitesleri birer birer yükselttik (bunu bir ara detaylıca paylaşabilirim :)). O km olarak çalıştırdığım ve henüz rodajı yeni başlayan MT-125’in km göstergesi henüz çift haneli rakamlara gelmişti ki 12.4 Nm tork ve 15 bg gücündeki motor çevre yolunda hız sınırlarının üzerine rahatça çıkarak 6. viteste saatte 132 km hıza kadar ulaşmamızı sağladı.

Peş peşe virajlar nedeniyle sonuna dek zorlamak mümkün olmadı ancak iyi bir rodaj sonrasında biraz daha üst hızların görülmesi mümkün olabilir. Virajlarda 1-2 vites aşağı düşürüp debriyajı hızlıca bırakarak defalarca redline ışıklarının yanmasına sebep oldum. Evet, rodajdaki motorun canını almaya çalışmış gibi oldum ama ucuz emsallerinde motor kapaklarını fırlatan bu durumun (tecrübeyle sabit) Japon motosikletlerinde problem yaratmadığını biliyorum. Nitekim arka lastikteki küçük kitlenmeler haricinde bir sıkıntı olmadı. MT-125’in deltabox şasisi ve güçlü amortisörleri viraj girişlerindeki bu gerilimle rahatça başa çıktı. Amortisörler hızlı virajlarda gayet iyi çalışıyor, motosikletin çizgisini istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Dik ve öne yakın oturuş pozisyonu ön lastiğe daha fazla yük bindirerek sportif sürüşü kolaylaştırıyor. Bu arada 125 cc’llik bir motosikletten bahsettiğimizi unutmayalım. Birçok kullanıcı yalpalamadan 110 km/s hızı görebilen bir başlangıç motoruna razı. MT-125 ise bu kategoride mücadeleyi kesinlikle bir üst basamağa taşıyor.
MT-125’in vites kutusu pürüzsüz ve bir o kadar yumuşak; hani vitesler şıkır şıkır geçiyor denir ya hah işte ta kendisi. Şehir içinde onca dur kalka rağmen boş ışığı bu kategorideki diğer modellerde olduğu gibi bir kez bile yanlış yanmadı.
MT-125’te çok beğendiğim şeylerden biri de frenleri. Benim şimdiye dek bir 125 cc’de test ettiğim en iyi frenler MT-125 in 4 piston kaliperli 292 mm’lik frenleri oldu. Bu kadar iyi çalışan tek disk fren gerçekten çok iyi bir özellik. Belki ilerleyen yıllarda ABS fren sistemi de MT-125’e dahil olabilir ancak bu haliyle MT-125 ile stopi yapmak o kadar kolay ki! Tek teker için ise 1. viteste debriyajı hafifçe tokatlamak gerekiyor (kıh kıh kıhhh)…
Özetle
Yamaha MT-125 tarzı, büyük görünümü ve en önemlisi kullanım kolaylığı ile vitesli motosiklete başlamak için doğru bir model. Ben gerçekten çok beğendim. Üstün teknik özellikleri ve kalitesi sayesinde başlangıç motosikleti olmanın dışında ekonomik ulaşım aracı olarak da rahatlıkla kullanılabilir. “125 cc alma nasıl olsa bir sene sonra büyüteceksin” anlayışını da değiştirecek karakterde bir tasarım. 10.100 TL civarında beklenen fiyat etiketi daha ucuz muadillerine nazaran biraz pahalıca gibi görünse de teknik özelliklerini, Yamaha’nın ikinci elde değerinin güçlü olduğunu ve satarken fiyatının rakiplerindeki gibi düşmeyip zarar ettirmeyeceğini hesaba katınca mantıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Unutmadan, üstelik bu hınzır 5 lirayla tam 42 km yol gidiyor! (5.08 TL olmuş hıaa…)
Yamaha MT-125 Ekstralar
39 litrelik arka çanta, depo üstü çanta, Akrapoviç egzoz, Yamaha koruma barları, Led sinyaller, elcik korumlar, zincir koruma, ön cam.

Yamaha MT-125
Artıları
- Büyük motosiklet ebatlarındaki naked MT tasarımı
- Hafifliğiyle birlikte manevra kabiliyeti
- Güçlü frenleri, deltabox şasi ve detaylı elektronik göstergesi
Eksileri
- 125 cc olduğunu unutturması (gazı kökleyip 600’lük gibi uçmasını beklediğinizde o size hatırlatıyor).
Yamaha MT-125 Foto Galeri İçin Tıklayın!

Shun Miyazawa Yamaha (PTW Strateji Bölümü Ürün Müdürü)
+Shun, insanlar neden MT-125’i alsınlar?
-Çünkü MT-125 paket olarak çok iyi çok güçlü özelliklere sahip yeni tarz bir motosiklet.
+Sanırım motorla ilgili başka bir şey sormaya gerek yok. Bu şıpıdık terlikleri nerden al.. ya da neyse onu başka yerde konuşuruz… Bir öz çekim (selfie) patlatalım mı?
-Tamam.

Alessandro Ghezzi (Yamaha MT-125 Proje Mühendisi)
+Alessandro Mt-125’in en büyük özeliği sence ne?
-Üzerinde ciddi Ar-Ge çalışmasının yapıldığı, tam anlamıyla yeni nesil bir motosiklet oluşu.
+Sen projenin neresinde görev aldın?
-Öncelikle mesneti tasarladım. Bu parça motosikletin manevra kabiliyetini belirlemesi ve sürüş hissinin iletilmesi görevleri açısından çok önemli.
+Tatile Türkiye’ye geliyor musun?
-Söz araştırıp seni arayacağım.

Nihat Çadırcı (Yamaha Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü)
+Nihat Bey MT-125 Türkiye’ye ne zaman geliyor?
-Temmuz Ayı sonunda Türkiye’de satışa başlamayı planlıyoruz.
+Bize kaç para olur?
-YZF-R125 ile aşağı yukarı aynı fiyat etiketine sahip olacak. Yamaha Fiyatları İçin Tıklayın
+ÜniMoto olarak MT-125’i Türkiye’de test edebilecek miyiz?
-Türkiye’ye gelen ilk motosikletler siz gençlerin…
+Anlaştık :)


Sürücü Kıyafetleri
Kask: AGV K3 SV Andrea Iannone Replica (Test Yazısı İçin Tıklayın)
Mont: Dainese Airfast Estivo Pelle (Test Yazısı İçin Tıklayın)
Eldiven: Dainese
Pantolon: Tech90 (Üzerimdeki Türk malı tek motosiklet kıyafeti)
Ayakkabı: Bering
