B Ehliyet İle 125 cc Motosiklet Kullanma Şartları Neler?

B Sınıfı Ehliyet İle 125 cc Motosiklet Kullanma Şartları Belli Oldu

B Sınıfı Ehliyetle 125 cc Motor Kullanma Şartları Neler?
Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin devreye girmesi ile birlikte, B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc altındaki motosikletleri kullanabilmesi nin önü açılmış oldu. Bu durumun gerçekleşebilmesi içinse aşağıdaki şartlar aranacak:
1- Deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak,
2- Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte iki tekerlekli araçları kullanacaklar için aranan sağlık şartlarını taşımak,
3- Başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde 2918 sayılı Kanuna istinaden daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak,
4- Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde bu fıkrada belirtilen şartları taşıyanlar için belirlenen direksiyon eğitimi dersinin tamamlanarak uygulama sınavında başarılı olunması ve buna dair Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi.
Ticari Faliyetler Hariç!
Yukarıda sıralanan şartları sağlayan B sınıfı ehliyet sahipleri, her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere ülkemiz sınırları içerisinde kullanımı A1 sınıfı sürücü belgesi gerektiren motosikletleri kullanabilecek.
Aslında bu şartların tamamı göz önüne alındığında yeni bir ehliyet sahibi olmaktan çok da farklı gibi gözükmese de nispeten daha az eğitim daha az uğraş ve dha az maliyetle A1 sınıfı Ehliyet alınmış olunacak. Tabi bu masrafı etmişken biraz daha üstüne koyup A2 ya da A sınıfı ehliyet almak da kafalardaki soru işareti olarak kendisini gösteriyor. Siz olsaydınız hangisini tercih ederdiniz?
Ayrıca yeni yönetmelik şartlarına göre sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod ekleniyor fakat ayrıca sürücü belgesi üzerine kod yazılmaz. Yine de söz konusu kişiler istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilirler. Sistem kayıtlarında bu koda sahip olan kişinin bu fıkrada sayılan şartlardan herhangi birini kaybetmesi ya da 2918 sayılı Kanuna istinaden sürücü belgesinin geçici veya daimî olarak geri alınması halinde başka bir işleme gerek kalmaksızın bu yetkisi trafik kolluğu veya sürücü belgesi vermeye yetkili birimlerce iptal edilir.
Yeni yönetmelik ile ilgili sizin düşünceleriniz neler?

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir